
Zatürree genellikle mikrobik bir rahatsızlık olduğundan mikropların üreyebildiği ve en fazla olduğu zamanlarda öksürükle, tıksırıkla veya konuşma esnasında ağızdan çıkan tükürük ya da benzeri şeylerle başka birine bulaşabilir.
Çünkü zatürreeli bir hastanın ağzından çıkan bu damlacıklar bir müddet havada asılı kalır. Bir başkasının aynı havayı soğuması o kişinin de zatürree hastalığına yakalanma riskini artıracaktır.
Özellikle vücut direnci çok fazla olmayan kişilerde bu risk daha fazla olacaktır.
Yani küçük yaş gurubu çocuklar yaşlılar, diyabetliler, kalp yetmezliği sorunu olanlar, böbrek yetmezliği sorunu olanlar, kronik karaciğer rahatsızlığı olanlar, çok fazla çalışanlar, çok fazla yorulan kişiler, düzensiz beslenen kişiler bu mikroplardan daha fazla etkilenme riskine sahiptir.
Zatürreeye Yakalanan Bir Kişi Ne Yapmalıdır?
Zatürree tedavisi olan bir hastalıktır ama ihmal edilirse ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Bu yüzden eğer doktorunuz zatürree teşhisi koymuşsa bu konuda uymanız gereken bütün kurallara uymanız gerekir. Bu hem hastalığı daha çabuk atlatmanızı sağlayacaktır hem de hastalığın ciddi boyutlara taşınmasını önleyecektir. Peki, eğer zatürree iseniz ne yapmalısınız ya da ne yapmamalısınız.
Galata Tıp Merkezimizde iç hastalıklar bölümünde siz değerli hastalarımıza hizmet veren Uz. Dr. Mehmet Anıl zatürree hastalığı gibi durumlarda uyulması gereken şeyler için şöyle açıklamalarda bulunmuştur: Tedavi boyunca kesinlikle günde en az 2 litre sıvı tüketilmelidir. Hastanemize zatürree şikâyeti ile gelen hastanın hastaneye yatış kriteri ile rahatsızlığı ciddileştirecek etkenler saptandıktan sonra etki edecek en doğru antibiyotik ile evde ya da hastanemizde tedavi uygulanmaktadır.
Evde veya hastanede fark etmez tedavide en önemli olan şey hastanın dinlenmesinde, beslenmesinde, uykusunda gösterdiği özendir. Özellikle çocuk ve yaşlı hastalarda bu tür durumlara çok dikkat edilmelidir.