Bize Ulaşın
Pazartesi-Cuma: 09:00 - 18:00 Cumartesi: 09:00 - 13:00
Randevu Alabilirsiniz

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan şey virüs ve bakterilerdir.

Üst solunum dediğimiz yer ise nefes alıp verirken havanın temasta bulunduğu ilk yerdir diyebiliriz. Yani etrafımızdaki virüs ve bakteriler öncelikle bu bölgede etkili olur.

Bu hastalık için en mühim bariyer burundur. Nefes alırken burundaki partiküllerin bir bölümü çoğunlukla hava aracılığı ile bu alana yayılır.

En basit örneği ise hapşırıktır. Üst solunum yolu enfeksiyonları meydana geldiğinde her bir bölge değişik belirtiler gösterir.

Örneğin boğaz enfeksiyonu gibi bir durumda kişinin sesinde kısılma yaşanır ve boğaz ağrısı hissedilir. Eğer burun mukozası enfeksiyon geçirirse de kişi sinüzit veya rinit olur.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonunda Görülen Belirtiler

Üst solunum yolu enfeksiyonunda ortaya çıkan belirtiler etkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. En belirgin belirtiler ise burun akması, baş ağrısı, ateşlenme ve eklem ağrılarıdır. Hastalık ilk önce viral enfeksiyon ile başlar ve sonrasında bakteriyel enfeksiyonla devam eder. Ateşlenme daha çok bakteriyel enfeksiyonda ortaya çıkar. Yani eğer hasta ateşlenmemişse bu bakteriyel enfeksiyonun olmadığını gösterir. Eğer hastanın sinüslerinde bir enfeksiyon durumu varsa ateş ve ağrı aynı anda meydana gelir. Viral enfeksiyon gibi bir durumda ise burun akması, komple bedende hissedilen kırgınlık ile halsizlik gibi durumlar yaşanır.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonunda Tedavi

Üst solunum yolu enfeksiyonu tedavisi doktorun ulaştığı tanıya göre değişiklik göstermektedir. Eğer hasta laranjit olmuşsa sesi kısılır, öksürür ve balgam oluşur. Bu hastanın muayenesinde ses tellerinin etrafında kızarıklıkların oluştuğu fark edilir ve tedavisi için bol sıvı tüketilmesi, çok fazla konuşmaması ve burun için tuzlu su yöntemi ile mentollü okaliptüslü buhar işlemi tavsiye edilir.

Eğer tanı farenjit olduğunu işaret ediyorsa hastanın yine bolca su içmesi önerilir ve ilaveten de antiseptik sprey ve bazı ilaç takviyeleri yapılır. Sinüzit gibi bir durumda ise antibiyotik hastanın ateşinin ve akıntısının olup olmadığına bakılarak önerilir. Bütün bu enfeksiyon durumlarında hastanın burnunu tuzlu suyla yıkaması işe yarar bir uygulamadır. Çünkü bu yöntemle burundaki mikropları öldürmüş oluruz.

Mentollü buhar uygulaması da bir diğer etkili tedavi yöntemidir. Geniş bir kaba koyduğunuz kaynar suya mentollü okaliptüs solüsyonunu ekleyip ortalama 10 dakika bunun buharında kalırsanız kendinizi daha rahat hissedersiniz. Galata Tıp merkezimizde iç hastalıklar bölümünde hizmet veren Uz. Dr. Mehmet Anıl bu konuyla ilgili merak ettiklerinizi size tıbbi olarak açıklamaktadır. Merkezimize gelerek doktorumuzla özel görüşmeler yapabilir gerekli bilgileri alabilirsiniz.

Canlı Destek / Live Support