Bize Ulaşın
Pazartesi-Cuma: 09:00 - 18:00 Cumartesi: 09:00 - 13:00
Randevu Alabilirsiniz

Tiroid Bezi Hastalıkları

Tiroid Bezi Hastalıkları

Tiroid bezi hastalıkları halk arasında Guatr Hastalıkları olarak bilinir. Halk arasında tiroid hastalıkları tiplerinden en çok bilinenleri İç Guatr, Dış Guatr, Zehirli Guatr ve Tiroid Kanseri’dir.

İç Guatr: Tiroid bezinin normalden büyük olmasına halk arasında Guatr denir. Bu büyüme içe doğru ise iç Guatr adını alır. İç Guatr’lar dışarıdan çıplak gözle görülmez. Ancak boyuna yapılacak Ultrason Tetkikiile saptanabilirler. Ultrason tetkiki ile Guatr içinde nodül denilen oluşumların varlığı da kontrol edilir.

Dış Guatr: Tiroid bezinin normalden büyük olmasına halk arasında Guatr denir. Bu büyüme dışa doğru ise Dış Guatr adını alır. Dış Guatr’lar dışarıdan çıplak gözle görülür. Dış Guatr hastalığı olan kişi boynundaki şişliği fark eder ve doktora başvurur. Boyuna yapılacak Ultrason Tetkiki ile Gutar’ın büyüklüğü, içe doğru da büyüyüp büyümediği ve nodül denen oluşumları içerip içermediği tetkik edilmelidir.

Zehirli Guatr: Tiroid bezinin normalden daha çok hormon ürettiği hastalıktır. Zehirli değildir adı sadece adında bu isim verdır çünkü bu hastalığın belirtileri herhangi bir şekilde zehirlenme durumunda oluşan bazı belirtilerle (terleme, sinirlilik, çarpıntı, kusma ve ishal gibi) benzeştiği için bu adı almıştır. Tedavisi kolay bir hastalıktır.

Tiroid Kanseri: Tiroid kanserleri hem İç Guatr’da hem de Dış Guatrı olan hastalarda gelişebilir. Genellikle tiroid içinde meydana gelen nodül adı verilen oluşumlar içinde gelişirler. Nodüller yuvarlak veya elips şeklinde yumrulardır. Tiroid bezi içerisinde bulunan ve boyutları 1-2 mm’den 5-6 cm’e kadar ve hatta daha da büyük olabilen doku büyümelerine (yumrulara) tiroid nodülü denir. Bu nodüllerin yüzeyel olanları genellikle 1 cm civarına gelince doktor muayenesinde el ile saptanabilirler. Ancak genellikle Tiroid Ultrasonu ile saptanırlar. Toplumun çoğunun tiroid bezinde nodüller bulunur, bu nodüllerin ancak %5-10 kadarında tiroid kanseri gelişir. Tiroid kanseri kolay teşhis edilen, yavaş ilerleyen ve %90 hastada tam tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Tiroid Hastalıkları

  • Hipotiroidi (hormon üretim azlığı) oluşturan hastalıklar: Haşimato tiroiditi (Haşimato hastalığı), Post-partum tiroidit, kronik lenfositik tiroidit ve diğer nadir görülen tiroiditler, doğuştan tiroid bezinin olmaması, tiroid ameliyatı sonrası tiroid bezinin yeterince hormon üretememesi.
  • Hipertiroidi (Toksik Guatr) oluşturan hastalıklar: Haşitoksikozis, Dissemine otonomi, Bazedow hastalığı, İlaca bağımlı hipertiroidi ve vücuda giren yüksek iyot nedeni ile oluşan hipertiroidi.
  • Tiroid kanserleri: En sık görülenleri iyi diferansiye hücre kanseri, Medüller Tiroid Kanseri, ve Anaplastik Tiroid Kanseri. Tiroid kanserlerinin %90-95’i ameliyat, radyoaktif iyot tedavisi ve takiple tam olarak tedavi edilebilirler. Tedı hastalar normal yaşamlarına geri döner.
  • Non-toksik nodüler guatr: Tiroid bezinde iyi huylu nodüller olan hastalıktır. Yapılan biyopsi sonucu tiroid nodüllerinde kanser saptanmayan bu hastalar belli aralıklarla biyopsi tekrarı, ultrason ve kan tetkikleri takibi ile yaşamlarını ameliyat olmadan sürdürürler.
Canlı Destek / Live Support