Omuz Çıkığı Belirtileri
Omuz çıkıklığı üst koldaki kemiğin omuzla buluştuğu yerde olan eklemin çıkmasıdır. Vücudumuzda en fazla hareket halinde olan eklem omuz eklemleridir. Buna bağlı olarak ta çıkmaların yaşandığı en yaygın bölge omuz eklemidir. Sert darbeler sonucunda omzunuzda bir çıkma vakasının oluştuğundan şüphelenirseniz vakit kaybetmeden bir acil servise gidin ve gereken müdahaleyi yaptırın. Omuz çıkıklığı yaşayan hastaların diğer kişilere göre tekrar omuz çıkıklığı yaşama ihtimali çok yüksektir. Çünkü omuz ekleminde oluşan bir çıkmadan sonra o omuzda artık ters bir hareket ya da çarpma ve yaralanmalarda çıkık olma riski çok yüksek olacaktır.
Omuz Çıkıklığı Belirtileri Nelerdir?
Çıkık olan bölgede morarma olması
Çıkık olan bölgede şişmenin yaşanması
Çıkık olan bölgede aşırı ağrı ve sızı hissedilmesi
Çıkık olan bölgede bariz şekilde fark edilen deformeler oluşması
Çıkık olan bölgenin yerinden oynaması
Boyun ve kolun altında hissedilen uyuşma ya da güçsüzlük
Omuz çıkıklığında tedavi yöntemleri nelerdir?
Omuz ekleminde meydana gelen bir çıkma vakasında farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
Ameliyat: Eğer çıkığın oluştuğu sırada sinirler veya kan damarları hasar almışsa ya da güçsüz bir omuz eklemi ve bağdokusu yapılan güçlendirmelere rağmen çıkık yinelenme riski taşıyorsa ameliyat gerekli görülebilir.
Kapalı Redüksiyon: Çıkan omuz yumuşak hareketler ile eski yerine oturtulur. Bu işlemde eğer gerek görülürse genel anestezi, kas gevşetici ya da sakinleştiriciler verilebilir. Uygulama sonrasında ağrılarda zamanla azalma olacaktır.
İmmobilizasyon: Bu yöntemle omuzun sabitlenmesi sağlanmaktadır. Ortopedi uzmanı tarafından yeterli sürece atel ve kol askısı kullanımı talimatı verilir. Burada yeterli süre çıkınızın vaziyetine ve çıkık vakası meydana geldikten sen zaman sonra bu aletleri kullanmaya başladığınıza göre farklılık gösterecektir.
Fizik Tedavi: Bu tedavi atel ve omuz askısı tedavisi sonunda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Sabitleyici aletlerin kullanımı sona erdikten sonra kademeli olarak fizik tedaviye başlayarak kaybedilen omuz kas gücü yeniden kazandırılmaya çalışılır.
İlaçlar: Tedavi süresince hastanın hissettiği ağrıları hafifletmek amacı ile uzman tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır. Bu sayede hasta daha ağrısız bir iyileşme süreci geçirecektir.