Bize Ulaşın
Pazartesi-Cuma: 09:00 - 18:00 Cumartesi: 09:00 - 13:00
Randevu Alabilirsiniz

Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

Obsesyonu “vesvesyon” olarak isimlendiren bir hastamın iç içe geçirerek yaptığı bu kelime üretimini hep gülümseyerek hatırlarım ki şimdi iyi bir tedavi sürecinden sonra rahatlamış bir hayat sürmektedir.

Obsesif Kompulsif Bozukluğun Belirtileri Nelerdir?

“Mantıksız olduğunu bildiğim halde aklımdan atamadığım düşüncelerim var. Bunun sonucunda da durdurmakta zorluk çektiğim bazı anlamsız şeyler yapabiliyorum.” Bu cümle OKB rahatsızlığını büyük oranda anlatabilen bir şikayet cümlesidir. Her takıntılı düşünce ya da her tekrarlayan düşünce obsesif düşünce değildir.

Zaman zaman sağlık, gelecek, sosyal çevre ve aile ve daha sayabileceğimiz bir sürü konuda kaygı duyup evham ve tekrarlayıcı düşüncelere kapılabiliriz. Takıntılı ve mantıklı olmadığını kendimizin de zamanla kabul edebileceği tekrarlayan düşünceler günlük hayatımızı ciddi şekilde etkilemeye başladığında artık bir OKB ihtimali ortaya çıkmıştır denebilir. Örneğin ocağı kapattığınızdan emin olamayıp, giydiğiniz ayakkabınızı tekrar tekrar çıkartıp mutfağa gidiyorsanız. Ocağı kapattığınızı çok iyi hatırladığınız halde kendinizi geri dönüp tekrar bakmak zorunda hissediyorsanız ve bu sonu zor gelen tekrarlamalar nedeniyle gideceğiniz yere geç kalıyorsanız bir psikiyatra başvurma zamanınız çoktan gelmiştir diyebilirim.

Obsesyon, tekrarlayan bu düşüncelere verilen isimken, kompulsiyon bu düşünceleri rahatlatabilmek adına yapılan davranışlar toplamına verilen isimdir.

Obsesif Kompulsif Bozukluğu Kimlerde Ortaya Çıkar?

Obsesyonlar genellikle, 20-25 yaşları arasında belirginleşirken ergenlik döneminden itibaren kendini sinsi sinsi hissettirmeye başlayabilir.  Genellikle obsesyonlar bulaşma ve temizlik, sağlık, kuşku, başkalarına özellikle de yakınlarına zarar verme ihtimali, cinsel, dini içerikli, düzenlilik, dokunma, sayma, biriktirme, batıl inançlar şeklinde ortaya çıkar.

Genetik, ailesel, çocukluk travmaları, kişilik özellikleri nedensellikte öne çıkarken,   beynin bazı bölümlerinde seratonin aktivitesindeki bozulmalar araştırmalarla gösterilebilmiştir.

Obsesif Kompulsif Bozukluğu Tedavisi Nasıldır?

Tedavide terapotik bir yaklaşım ve ilaç tedavisi birlikte kullanılarak iyi sonuçlar alınabilmesine rağmen, tedavi süreci uzun süren ve sabır gerektiren bir süreçtir. Rahatsızlığın ne yazık ki tekrarlama olasılığı da göz ardı edilmemelidir.

Uz. Dr.Tulga Tolun ŞATIR

Canlı Destek / Live Support