Kompozit Dolgu Nedir?
Dişler, çeşitli sebeplere bağlı olarak zaman içerisinde aşınır. Çürük, çatlak ya da kırık oluşur. Bu tip sebeplerle hasar gören dişleri onarmak için dolgu işlemi uygulanır. Kompozit dolgu ise en sık kullanılan dolgu çeşidi olarak öne çıkar. Dişe uygulanmadan önce hamur formunda olan kompozit dolgu, uygulamadan sonra özel ışıklar yardımıyla sertleştirilir. Kompozit dolgu, diş renginde olduğu için estetik olarak güzel görünür ve diş bütünlüğünü korur. Kompozit dolgu, diş tonuna göre üretilir.
Kompozit Dolgu Hangi Problemlerde Uygulanır?
Dolgu işlemi genellikle dişler çatladığında veya kırıldığında, şiddetli diş ağrıları yaşandığında, artan diş hassasiyeti meydana geldiğinde veya mevcut dolgu kırıldığında yapılır. Bunların yanı sıra dolgu, diş boşluklarını doldurmak ve dişlerdeki şekil bozukluğunu düzeltmek için de yapılabilir.
Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?
Kompozit dolgular genellikle tek seansta yapılır. Dolgu, dişteki şekil bozukluğunu gidermek ya da diş boşluklarını doldurmak için yapılıyorsa, hastaya anestezi uygulanmaz. Yalnızca çürük tedavisi gibi durumlarda kişiye lokal anestezi uygulanır. Bu işlem sırasında öncelikle diş uyuşturulur ve dişteki çürük kısım hekim tarafından temizlenir. Ardından, diş boşluğuna uygun olacak biçimde kompozit dolgu yapılır. Son aşamada ise gerekli düzeltmeler yapılarak dişe en iyi formu kazandırılır. Kompozit dolgu ilk yerleştirildiğinde, hastanın sıcağa veya soğuğa karşı hassasiyet yaşaması normaldir. Diş, dolguya alıştıktan kısa bir süre sonra bu hassasiyet hissi azalır