Bize Ulaşın
Pazartesi-Cuma: 09:00 - 18:00 Cumartesi: 09:00 - 13:00
Randevu Alabilirsiniz

Kabızlık Nedenleri

Kabızlık Nedenleri

Kabızlık anlık olarak yaşanabildiği gibi birçok sebebe bağlı ciddi problemlerin habercisi de olabilir. Dışkılama ihtiyacını ertelemek anlık kabızlığa sebep olabilir, ancak bunun yanı sıra genetik yatkınlık, yeterli su içmeme, beslenme düzensizliği, uyku düzensizliği, hareketsiz yaşam biçimi ve bazı hastalıkların yan etkisi olarak da kendini gösterebilir.

Uzun süreli yaşanan kabızlık problemlerinde mutlaka uzaman doktor muayenesine ihtiyaç vardır. Kabızlık nedenlerine baktığımızda, en sık rastlanan sebep yeterince su tüketmemektir. Susuz kalan vücut bağırsakların çalışmamasına ve dışkılamanın zor olmasına sebep olur, buda zamanla kabızlık problemine dönüşür.  Beslenme düzensizliği ve tüketilen besinlerde diğer sebepler arasında gösterilebilmektedir. Yağlı ve sürekli yenilen katı yiyecekler dışkılamayı zorlaştırmaktadır, bu sebeple lifli gıdalar tüketilerek sindirime yardımcı olunabilir.

Hareketsiz yaşam insan vücudunu ve sağlığı etkilediği gibi bağırsaklardaki sindirimi de olumsuz etkilenmektedir. Dışkılamayı ertelemek sık rastlanan sebeplerden biridir, özellikle çocuklarda rastlanan kabızlığın en temel sebeplerinden birisidir.

Kullanılan ilaçlarında yan etkilerinde kabızlık görülebilmektedir, antibiyotik gibi güçlü ilaçların sindirime etki ederek kabızlık oluşmasına sebep olduğu bilinmektedir. Depresyon durumunda kullanılan antidepresan ilaçlar ve stresli ev ve iş hayatının da kabızlığa sebep olduğu bilinmektedir.

Kabızlık bazı hastalıkların yan etkisi ve genetik yatkınlıkla da olarak ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar arasında nörolojik rahatsızlıklar MS, Parkinson ve benzeri hastalıklarda kabızlık gözlenmektedir. Parkinson hastalarının idrar kaçırma ve kabızlık en büyük sorunlardan birisidir, dışkılama 15 gün sürebilmektedir. Kullanılan Parkinson ilaçlarının da etkisi olduğundan bu durumda hastalara kabızlık giderici şuruplar verilmektedir.

Hamilelik ve doğum sonrası da kabızlık problemi ortaya çıkabilmektedir. Özellikle hamilelik dönemlerinde sık rastlanan bir sorundur. Bu dönemde yaşanılan kabızlık probleminde mutlaka doktorunuzdan destek almanız gerekmektedir.

Kabızlık Tedavisi

Kabızlık tedavisi için öncelikle kabızlık sebebinin bilinmesi gerekmektedir. Yapılan tetkiklerle kabızlığın sebebi tespit edilmelidir. Öncelikle hastanın geçmişi gözden geçirilir, hastanın şikayetlerine göre tetkikler yapılır. Kan tahlili, kolonoskopik inceleme ile kabızlık sebebi tespit edilmektedir. Kabızlık tedavisi ise kabızlığın sebebine göre dışkılama sağlayıcı, bağırsak çalıştırıcı ilaçlar ve gıda takviyeleri verilmektedir. Bir haftayı aşan kabızlık durumlarında mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır.

Canlı Destek / Live Support