İkili tarama testi gebeliğin erken dönelerinde, anne karnındaki bebeğe yapılan bir testtir. Bu testle anne karnındaki bebeğin Down sendromu ya da Trizomi 18 denilen hastalıkların riskini taşıyıp taşımadığı test edilmektedir. Hangi yaşta çocuk sahibi olmak isterse istesin tüm kadınlar down sendromlu bebek doğurma riski taşımaktadırlar. Erken yaşta gebelikte de bu risk bulunmaktadır.
İkili test ile teşhis, tanı koymak mümkün değildir, test ile bebeklerin hastalığa sahip olma riski ölçülür. Böylelikle yüksek değere sahip bebekler için kesin tanı koyulabilecek farklı testler uygulanır. Risk değerleri ikili test ölçümü ile yüksek ya da düşük çıktığında da sağlıklı ya da anomali olduğunun garantisi verilemez. İkili testte sadece değer ölçümü yapılarak risk ölçülmektedir.
İkili test yaptırmanın bebek sağlığı açısından önemi vardır. Bu test erken dönemde yapılabilmekte olduğu için gebeliğin sonlanması mümkün olmaktadır. Bu sebeple hamilelik döneminde uygulanması tavsiye edilen ve öngörülen bir testtir.
İkili Test Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?
İkili test hamileliğin 11 ve 14 haftaları arasında doktorunuzun belirlediği tarihte yapılır. Bu süreçten önce ya da sonra yapılamamaktadır.
İkili test için öncelikle ultrason muayenesi gerçekleştirilir. Anne karnındaki bebeğin, ense ölçüleri kalınlığı tespit edilir. Bu tetkik sonuçlarıyla birlikte aynı gün anne kan tahlili yaptırmalıdır. Aç ya da tok olma durumu farketmeksizin anneden alınan kan örneği incelenir. Alınan kan örneğinde B-HCG ve PAPP-A ölçümleri yapılır. Bu ölçümlerle birlikte bebeğin ultrason değerleri annenin yaş, kilo, son adet bilgileriyle birlikte tarama yapılır. Çıkan değerler doğrultusunda yüksek ya da düşük risk tespit edilir. Doktorunuzun yapacağı yorumla sürecin nasıl ilerleyeceği belirlenmektedir.
Bebeğiniz sağlığı için hamilelik sürecinde doktorunuzun önerdiği, istediği tüm testleri zamanında yaptırmanız büyük önem taşımaktadır.