Bize Ulaşın
Pazartesi-Cuma: 09:00 - 18:00 Cumartesi: 09:00 - 13:00
Randevu Alabilirsiniz

Horlama Tedavisi

Horlama Tedavisi

Horlama ve uyku-apne sendromu,  sıkça karşılaşılan ciddi  bir sağlık sorunudur. Horlama, solunum yollarındaki hava geçiş alanının yeterli açıklıkta olmadığını gösterir. Dilin arkası, yumuşak damak ve küçük dilin olduğu kısmın genizle birleştiği bölge, kendiliğinden daralabilen bir bölgedir. Bu kısımlar, birbirlerinin üstüne geldiğinde solunumla birlikte titreşmekte ve horlama ortaya çıkmaktadır.

Yetişkinlerin %10 ile %30’unda horlama görülür. Bu kişilerin çoğunda, horlama, ciddi sağlık problemlerine yol açmayan, basit horlama şeklindedir. Bununla birlikte 100 kişiden yaklaşık 5’inde şiddetli horlama ile birlikte uykuda 10 saniyeden fazla nefes durması, dolayısıyla uyku-apne sendromu adı verilen hastalığın var olduğu görülmektedir.

Horlamaya Neden Olan Faktörler

Ağız Yapısı: Düşük damak, kalınlaşmış yumuşak damak, iri bademcikler, geniz eti, büyümüş küçük dil, aşırı kilo.

Alkol Tüketimi: Yatmadan önce alınan alkol uyku esnasında horlamayı artırır. Alkol yutak kaslarının gevşemesine sebep olarak geçen havaya kasların gösterdiği direncin düşmesine neden olur.

Burun Problemleri: Sürekli burun tıkanıklığı nedenleri (alerji, burun içi yapıların büyümesi), burun orta bölmesi kemik eğrilikleri, burun dış çatısı bozuklukları gibi sorunlar horlamada etkili olurlar.

Uyku Apnesi (Uykuda Nefes Durması): Horlama uykuda tıkayıcı tarz nefes duraklamasıyla birlikte görülebilir. Bu çok ciddi durumda boğazda bulunan yapılar hava yolunuzu tıkayarak nefes almanıza engel olurlar. Uyku apnesi gürültülü horlamaların ardından en az 10 saniye süreli sessiz (nefesin kesildiği zaman) dönemlerle benzerdir. Bazen solunum tamamen durmaktadır. Kanda oksijen düşmesi ve karbondioksitin artması beyninizi uyararak uyanmanıza neden olur. Böylelikle kaslarınızın kontrolünü sağlar ve hava yolunun açılmasını sağlarsınız. Bu durum tüm gece boyunca defalarca tekrar edebilir.

Uyku-apne  sendromunun en ciddi zararı, apne sırasında kandaki karbondioksit miktarının artması ve oksijen miktarının düşmesidir. Apne uzadıkça, bu düşme oranı ciddi derecelere varabilir. Kalbin dakikadaki atım sayısı düşer ve ritim bozulabilir. Bu durumda, kalp krizi ve kalbin durmasına bağlı uykuda ani ölüm görülebilir. Tüm bu nedenlerden dolayı, uyku-apne sendromu ihmal edilmemeli, daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için sorun başladığında vakit kaybetmeden bir KBB doktoruna muayene olunmalıdır.

Horlama ve Uyku Apnesi  Ne Gibi  Sorunlara Yol Açar?

Basit horlama sadece etrafınızdaki kişileri rahatsız edebilir. Ancak  sürekli devam eden horlamalar beraberinde uyku apneleri varsa hayatınızı tehdit eden ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

  • Yüksek tansiyon
  • Kalp ritim bozuklukları
  • Kalp yetmezliği
  • Felç
  • Reflü
  • Ruhsal sıkıntılar (depresyon)
  • Dikkat azlığı ve reflekslerde azalma özellikle trafik kazalarında çok önemli.
  • İş ve öğrenme hayatında başarı düşüklüğü
  • Dikkat eksikliği ve öğrenme zorluğu

Horlama Tedavisi

Bir an önce bir KBB hekimine veya uyku rahatsızlıklarıyla ilgilenen bir hekime başvurulmalı ve uykuda yaşanan sorunları anlamak için uyku laboratuvarı testi (polisomonografi) yapılması gerekir. Bu test sonucuna göre medikal ve veya cerrahi tedaviler planlanabilir.

Canlı Destek / Live Support