Bize Ulaşın
Pazartesi-Cuma: 09:00 - 18:00 Cumartesi: 09:00 - 13:00
Randevu Alabilirsiniz

Göz Tansiyonu Belirtileri

Göz Tansiyonu Belirtileri

Glokom / Göz Tansiyonu

Glokom, görme sinirine hasar vererek görme kaybına yol açan hastalığa verilen isimdir. Glokomda görme siniri hasarı göz içinde üretilen sıvıdaki basınç değişiklikleriyle ilgilidir. Bu hasar genellikle  göz içi sıvısının basıncının “yüksek” oluşuna bağlıdır.Glokomda göz içindeki basıncın yüksekliği nedeniyle görme siniri hasar görür.

Glokom’un Belirtileri Nelerdir?

Glokom hastalığı başlangıçta bir belirti vermeyebilir. Zamanla görme kayıpları veya yanlarda olan cisimleri görmemek gibi sorunlar yaşanır.  Hasta, görmesinde azalma hissettiğinde hastalık genellikle ileri safhalara gelmiştir. Tedavi başlanmazsa görme alanı bir tünelden bakıyormuş gibi daralabilir. Bu safhada da tedavi edilmezse kalan görme de kaybolur. Akut kapalı açılı glokomun belirtileri anidir:  gece bulanık görme, gece ışıklar etrafında hareler görme, görme alanı içinde bazı bölgeleri görememe ( kör noktalar ), normalde şeffaf bir doku olan korneanın bulanması, gözde ağrı ve kızarıklık, başa ağrısı, bulantı, kusma ve halsizlik belirtilerini gösterir. 

GLOKOM ERKEN TEŞHİS EDİLMEDİĞİNDE GÖRME KAYBINA YOL AÇAN CİDDİ BİR HASTALIKTIR!

Glokom’un Risk Faktörleri Nelerdir?

Glokom  sıklıkla 40 yaş üzeri yetişkinlerde görülmesine rağmen risk faktörleri sadece yaşla sınırlı değildir. Aile hikayesi ve ırk da önemlidir. Hipertansiyon, diabet ve diğer sistemik hastalıklar da riski arttırabilir.

Aşağıdaki kriterlere uyan hastalar için yüksek risk görülmektedir.

* İleri yaş ( kırk yaş üzeri )
* Migren
* Yüksek veya düşük tansiyon )
* Kansızlık
* Uzun süreli kortizon kullanımı
* Aile hikayesi
* Diabet
* Travma
* Yüksek miyopi ve hipermetropi
* Göz içi basıncının yüksek seyretmesi 


Glokom Nasıl Teşhis Edilir?

Hastalığın erken teşhisi görme kaybını önlemede önemli olduğu için bahsedilen risk faktörlerine sahip olan hastalar her sene göz muayenesinden geçmelidir. Glokom ayrıntılı bir göz muayenesiyle teşhis edilebilir. Teşhis için ya da gözün durumunu tespit etmede kullanılan diğer yardımcı testler ise:

– Göz içi basınç ölçümü
– Görme alanı tespiti
– Gözün ön kamara açısının değerlendirilmesi
– Görme sinirini değerlendiren testler

Glokom’un Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Tedavinin temel prensibi hastanın görmesini koruyabilmektir. Glokom tedavisi göz içi basıncını düşürerek görme sinirindeki hasarı önlemeye yöneliktir. Glokomun tipine göre tedavi şekli de değişir. 

Bu tedaviler;
* İlaç
* Lazer
* Cerrahi olarak sınıflanabilir. 

Canlı Destek / Live Support