Göz Damlalarının Kullanımı
Günlük hayatımızda sıkça başvurduğumuz göz damlaları, pek çoğumuz tarafından bilinmese de güçlü ilaçlardır ve dikkatli kullanımları sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Tüm ilaçlar gibi göz damlalarının da yan etkileri bulunmaktadır. Herhangi bir ilaca alerjiniz varsa bunu doktorunuza söylemeniz gerekmektedir. Bu alerji genelde kızarıklık, kaşınma, göz çevresinde şişliğe neden olmaktadır.
Damla çeşitleri Göz bebeğini büyüten damlalar
Muayene sırasında gözünüzün arka kısmında ateş, kızarma, bulantı, ajitasyon ve uykuya meyil yapabilir. İlacı kesip, doktorunuzla irtibat kurmalısınız
Anestezik damlalar
Gözde batma gibi şikâyetleri geçirip hastayı büyük ölçüde rahatlatsa da kontrolsüz kullanım göze ciddi hasar veriyor.
Reçete harici damlalar
Suni gözyaşı ya da çeşitli kızarıklık giderici damlaların uzun süreli kullanımı gözde kızarıklıklara neden olabiliyor.
Steroid içeren damlalar
Göz doktorunuzun bilgisi haricinde kullanılmaması gerekmektedir. Uzun süreli kullanımı glokom ya da katarakta neden olabilmektedir
Enfeksiyonlara karşı kullanılan ilaçlar
Gözdeki her kızarıklık enfeksiyon demek değildir. Doktorunuz gereken durumlarda çeşitli antibiyotikler kullanacaktır. Bazen farklı ilaçlar birlikte kullanılabilir.
Glokom damlaları
Çeşitli glokom damlaları görmeden bulanıklık yapabilmektedir. Bazıları astım, amfizem, hastalarında sonlum sıkıntılarına kalp hastalarında kalp ritmi bozukluklarına neden olmaktadır. İlaca başladıktan sonra benzer şikâyetleriniz olursa ilacı kesip doktorunuzla görüşün.
Başınızı geriye atın
Göze ilaç damlatmanın en kolay yolu başı geriye atıp alt göz kapağını aşağıya çekerek damlatılabilir. Bu alt kapağa bastırıp aşağıya çekilerek ya da iki parmakla tutulup çekilerek yapılır. Bu göz kapağıyla göz arasında bir cep oluşturur. Buraya tek bir damla damlattıkta sonra, burun köküne tek bir damla göz kenarından bastırmak gerekir. Bu ilacın vücuda karışmasını engelleyip yan etkilerini oluşturmasını engellemektedir.