Monday-Friday: 09:00 - 18:00 Saturday: 09:00 - 13:00
Make an Appointment

Polycystic Over Syndrome

Polycystic Over Syndrome

Kadınlık hormonlarında düzensizlik sonucu ortaya çıkan Polikistik Over Sendromu (PCOS), kadınların yumurtlamasını engelleyerek, kısırlığa hatta rahim kanserine yol açabiliyor. Polikistik over adet gecikmeleri, aşırı tüylenme, aşırı kilo veya obezite gibi özelliklerin eşlik etmesi nedeniyle özellikle genç kızların yaşamını kabusa çevirse de, uzmanlar, hastalığın teşhisinin ve tedavisinin kolay olduğuna işaret ediyorlar.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sedat Karaosmanoğlu, polikistik overin üreme çağındaki kadınlarda görülme sıklığının, ülkelere ve bölgelere göre yüzde 6 ile 10 arasında değiştiğini belirterek, ancak hekime başvurmayan kişi sayısının yüksek olduğunu düşündüğünü ifade etti. Hastalığın kadınlık hormonunu düzenleyen hormonların dengesizliği sonucu düzenli yumurtlamanın zarara uğraması, bazen de hiç olmaması olduğunu anımsatan Karaosmanoğlu, hastalık nedeniyle yumurtalarda çok sayıda küçük küçük kistler olduğunu, bu nedenle çok sayıda kist anlamına gelen Polikistik over adını aldığını söyledi. Karaosmanoğlu, “Hastalar ya 16-20 arası yaşlarda adet gecikmesi, adet görmeme, tüylenme, kilo alma gibi şikayetlerle ya da evlenip çocuk yapma aşamasında problem çıktığında başvuruyorlar. Adet gecikmeleri ya da hiç olmaması, adetlerin az gelmesi, tüylenmede artış, kilo artışı gibi belirgin şikayetler ortaya çıktığı için kişinin jinekoloğa ulaşabilir olduğu koşullarda olguların tamamına yakın kısmına teşhis koyabiliyoruz” dedi.

Erken teşhisin önemine işaret eden Dr. Karaosmanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başlanacak basit ve ucuz bir doğum kontrol hapı tedavisi ile hem belirtiler ortadan kalkacak hem de hormon dengesizliği sonucu uzun vadede oluşacak rahim kanseri riskinde artış engellenecektir.Teşhis zor değildir, pahalı değildir. Jinekoloğun iyi bir vajinal ultrasonla bakıp yumurtalıklarda kistlerin pcoya (? Türkçesi nedir) özgü tipik yerleşimini görmesi ve kanda LH, FSH, E2 hormonlarına bakması ile kesinleşir. Tedavi menopozdaki gibi, bir eksiği yerine koyma tedavisidir. Düşük doz doğum kontrol hapı verilir. Çocuk isteme aşamasına gelindiğinde problem sürüyorsa yine çok basit ve ucuz bir hap ile yüksek başarı elde edilir.”

Pco kadınlık hormonlarında dengesizlik sebebi ile düzenli yumurtlamanın olmaması sonucu ortaya çıkan hormonal jinekolojik bir bozukluktur.

Adet gecikmeleri olan,tüylenme sorununun eşlik ettiği,kilolu veya obez olan gençkız ve kadınlarda görülür.

Görülme sıklığı üreme çağındaki kadında %6 ile 10 arasındadır.

Genetik geçiş yoktur.Endokrin yani hormonal bir durumdur,Hipofiz bezinden salgılanan ve yumurtalıklarda kadınlık hormonu yapımını düzenleyen LH ve FSH hormonlarının dengesizliği sonucu düzenli yumurtlamanın zarara uğraması;bazen ara ara olması bazen de hiç olmaması,yumurtalıklarda çok sayıda kistlerin ortaya çıkması durumudur. Adet gecikmeleri ya da hiç olmaması, adetlerin az gelmesi,tüylenmede artış,kilo artışı gibi belirgin şikayetler ortaya çıktığı için kişinin jinekoloğa ulaşabilir olduğu koşullarda olguların tamamına yakın kısmına teşhis koyabiliyoruz.Hekime başvurmayan kadın sayısının yüksek olduğunu düşünmüyorum.

Hastalar ya 16-20 arası yaşlarda adet gecikmesi, adet görmeme, tüylenme, kilo alma gibi şikayetlerle ya da evlenip çocuk yapma aşamasında problem çıktığında başvuruyorlar.

En çok gördüğümüz şikayetler adette gecikme,az adet görme,adet görememe,tüylenme,kilo artışı ve kısırlıktır.

Erken teşhis önemli zira başlanacak basit ve ucuz bir oral kontraseptiv tedavisi ile hem semptomlar ortadan kalkacak hem de hormon dengesizliği sonucu uzun vadede oluşacak rahim kanseri riskinde artış engellenecektir.Teşhis zor değildir,pahalı değildir,jinekoloğun iyi bir vajinal ultrasonla bakıp yumurtalıktlarda kistlerin pcoya özgü tipik yerleşimini görmesi ve kanda LH, FSH, E2 hormonlarına bakması ile kesinleşir.

Tedavi menopozdaki gibi,bir eksiği yerine koyma tedavisidir.(Substitution)

Düşük doz oral kontraseptiv verilir.Çocuk isteme aşamasına gelinipte problem varsa yine çok basit ve ucuz bir hap olan Klomifen sitratla yüksek başarı elde edilir.

Yardıma ihtiyacınız mı var?