Bize Ulaşın
Pazartesi-Cuma: 09:00 - 18:00 Cumartesi: 09:00 - 13:00
Randevu Alabilirsiniz

Diz Çapraz Bağı Yaralanmaları

Diz Çapraz Bağı Yaralanmaları

Yaralanmaya Neden Olabilecekler Nelerdir?

Diz çapraz bağ yaralanması ile hastanemize gelen hastaların büyük bir çoğunluğunda muayene sonrasında yaralanmanın temassız travmalarla olduğu tespit edilmiştir. Birçok hasta için bu durum şaşırtıcı gelse de tespitler bu yönde olmuştur.

Örneğin maç yapan biri topa vuracağı zaman diz çapraz bağ yaralanması oluşmuşsa bu topa vuran ayağında değil yere sabit basan ayağında oluşmuştur. Çünkü vücut dönerken diz sabit konumda ise bu dizde bağ yaralanmasına neden olabilir.

Bu yüzden maç sahasının kaygan olması bu açıdan düşünüldüğünde daha uygun olacaktır. Bazı kişilerin anatomik yapısından kaynaklanabilir.

Bu hastaların anatomik yapısı diz çapraz bağ yaralanmasına daha yatkındır çünkü.

Dizimiz hareket anlamında en kritik öneme sahip olan eklemimizdir. Dizi sabit tutabilmede görev üstelenen bağlar yan ve çapraz bağlardır. Çapraz bağ uyluk kemiği ile kaval kemiğini bağlama görevi üstlenmiştir.

Bu sayede dizin konumuna göre sabitleme işi yapılmış olur.

Karpal Tünel Sendromu ve her türlü Ortopedi operasyonları için hastanemizden (0212) 249 49 97 nolu telefonu arayarak randevu alıp doktorunuz ile görüşüp tedavi olabilirsiniz.

Yaralanmadan Sonra Yapılması Gereken Şeyler

Yaralanmanın olduğunu hissettiğiniz anda yapmakta olduğunuz harekete son vermelisiniz. Ve iki saat bir 20 dakikalık boyunca dizinizin etrafına buz torbası uygulayın. Ve bir ortopedi ile travmatoloji uzmanına görünerek durumun ne boyutta olduğunu belirlemek amacıyla MR çektirilmelidir. Bu süreç boyunca dizinizde baskı uygulayacak bütün hareketlerden kaçının ve elinizden geldiğince dizinizin üzerinde durmayın.

Diz Çapraz Bağı Yaralanması Ameliyatı

Bu ameliyatta diz ekleminde bir açma işlemi yapılmaz. Kopma yaşanan bağın yerine greft ismindeki tendonlar yerleştirilir. Bu tendonlar diz etrafından alınarak uyluk ve kavaldan açılan bir tünelden yerleştirilmektedir. Uyluk ortalama 1 cm’lik titanyumdan yapılmış bir implantla tutturulur. Kaval ise kendi kendine eriyebilen bir vida ve 1 cm çapındaki U şeklindeki metal bir staplerle tespit edilir. Bu sayede hasta ameliyatta 24 saat sonra hafifte olsa dizinin üstüne basabilir ya da dizini bükebilir. Ama yerleştirilen tendonların kemikle tam olarak kaynaması için 2-3 aylık bir süreç gerekir. Ortalama 45 dakika süren bu ameliyat sırasında eğer farklı bir yaralanmada tespit edilirse bunun içinde bir müdahale yapılmaktadır.

Canlı Destek / Live Support