Bize Ulaşın
Pazartesi-Cuma: 09:00 - 18:00 Cumartesi: 09:00 - 13:00
Randevu Alabilirsiniz

Diş Eti Hastalıkları

Diş Eti Hastalıkları

Tıp dilinde periodontal hastalıklar olarak geçen dişeti hastalıkları diş eti ve dişleri koruyan dokuların iltihaplanması olarak meydana gelen durumlardır. Yetişkinlerin diş kaybı yaşamasındaki en etkili neden diş eti hastalıklarıdır. Bu tür vakalarda erken teşhis önemli başarılarla sonuçlanarak diş kaybının önüne geçilebilmektedir. Diş eti hastalığı önlendiği takdirde birçok olumlu sonuçlarda kendiliğinden oluşmaktadır. Örneğin ana dişlerin korunması, çiğnemede kolaylık, sindirimde kolaylık gibi olumlu sonuçlardır. Diş eti hastalığının başlangıç evresinde diş eti iltihabı oluşur. Bu evrede dişeti kanamaları, diş etinde kızarıklıklar ve büyüme meydana gelir. İlk aşamada çok fazla rahatsızlık hissi vermese de ilerleyen zamanlarda alveol kemiğinde kalıcı hasarlara neden olabilir.

Diş eti Hastalığını Belirtileri

1) Diş fırçalandığında yaşanan kanama

2) Kırmızı renkli, şişmiş ve hassas dişeti

3) Dişlerden ayrık olan dişeti yapısı

4) Diş aralarında ve diş etinde meydana gelen iltihaplanma

5) Diş aralarındaki mesafenin giderek açılması

6) Düzenli fırçalamaya rağmen oluşan ağız kokusu

Diş eti Hastalığının Nedenleri

Di şeti hastalığına neden olan en etkili şey bakteriyel diş plağıdır. Bu plak diş yüzeyindeki renksiz bir tabaka şeklindedir. Bu bakteri plağından kurtulmak için günlük ağız ve diş temizliğinizi aksatmamalısınız. Yani diş fırçalamayı ya da diş ipi kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Şayet bu plak temizlenmekte ihmal edilirse zamanla diş tartarına yani diş taşına dönüşerek doğal dişin çürümesine neden olacaktır. Zamanla genişleyen çürük alan bütün dişi kaplayarak ağrılı bir hal alır ve artık kurtarılması çok zor bir diş olduğu için diş kaybı yaşanabilir.

Diş eti Hastalığını Önlemenin Yolları

Buradaki en önemli şey kişinin dişlerine gösterdiği özendir. Eğer diş ve diş eti sağlığı için gerekli olanları uygulayıp sakıncalı olanlardan uzak durursa sağlıklı bir diş etine ve sağlıklı dişlere sahip olacaktır. ama elinde olmayan bazı nedenlerden dolayı yaşadığı dişeti hastalıkları için bazen düzenli temizlik bakımı yeterli olmayabilir. Örneğin bazı kimyasal ilaçların yol açtığı tartar ya da diş çürümeleri nedeniyle diş eti hastalığı yaşayan kişi bir diş hekimine başvurarak gereli müdahaleyi yaptırması gerekir. Çünkü tartar fırçalama sırasında dişlerin ana yapısına ulaşmaya engel oldukları için dişte tam anlamıyla bir temizlik yapılmış sayılmaz. Bu yüzden bir diş hekimi tarafından bu diş tartarının temizlenmesi gerekmektedir.

Canlı Destek / Live Support