
Diş eti çekilmesi diş etinin olması gereken yerin mine sınırının altına düşüp diş kökünün olması gerekenden daha fazla meydana çıkmasıdır. Bu durum her yaş gurubundaki kişilerde görülebilir. Yani bu durumun yaşlanmayla ya da genç olmayla bir alakası yoktur. diş eti çekilmesine neden olan faktörler arasında hatalı diş fırçalama şekli, günde 3 kereden fazla diş fırçalamak, diş fırçası seçiminin sert olması, dişeti rahatsızlıkları ve önceden yapılan yanlış dolgu ve kaplamalar diş eti çekilmesine neden olmaktadır. Diş eti çekilmesinin oluştuğu dişte eğer kaplama ya da dolgu gibi işlemler yapılmışsa dişeti tedavisi sonrasında bu kaplama ve dolgular tamamen değiştirilmelidir.
Dişeti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Dişeti çekilmesi tedavisinde kesinlikle geç kalınmamalıdır. Çünkü geç kalınan ve ciddi bir boyuta oluşan dişeti çekilmesinin tedavi edilmesi ve eski sağlıklı haline döndürülmesi imkânsız olabilir. Ama dişeti çekilmesine sebep olan önemli durumlarda mesela diş kökü açıkta ve çok aşırı hassasiyet gösteriyorsa ilk önce ön tedavi basamakları uygulanır. Sonrasında eğer gerekli olduğuna karar verilir ise cerrahi bir işlem ile yumuşak doku greftleri kullanılır.
Dişeti Çekilmesine Neden Olan Faktörler
Dişeti çekilmesine neden olan faktörlerin arasında sigara, genetik özellikler ve stres yer alsa da asıl neden diş taşıdır. Diş taşlarının ağız sağlığında etkili olduğu ilk olumsuz vaka dişeti enfeksiyonudur. Daha sonra kanama ve koku olarak kendini hissettirir. Son olarak artık dişeti çekilmesi olayının gerçekleşmesine gelmiştir. İşte diş taşının ağız sağlığı üzerinde neden olduğu en son durum dişeti çekilmesi olarak karşımıza çıkar. Bu tür durumlarda hastaların diş taşı temizliği yaptırıp diş temizliği konusunda doğru bilgiler edinip düzenli ve doğru ağız temizliği kurallarını uygulamalıdır. Diş eti çekilmesi tedavisi 3 adımda gerçekleşmektedir.
1) Oluşan hasarın tedavi edilmesi: Dişetinde oluşan problemli alana dolgu yapılarak ya da diş tamamen kaplanarak uygulanır.
2) Dişte oluşan hassasiyetin tedavisi:
3) Çekilme olan bölgedeki diş etinin dokusunu cerrahi işlemlerle yerine getirme: Bu işlem greftleme ve kaydırma yolları ile yapılmaktadır. Greftlemede kişinin damağından alınan greft adındaki parça çekilme olan bölgeye uygulanır. Kaydırma işleminde ise çekilmenin hemen yanındaki alan sağlam dokulu ise bu sağlam doku çekilme olan tarafa kaydırılarak çekilme kapatılır.