Diş Çekimi
Hangi Durumlarda Diş Çekimi Yapılır?
Diş çekimi, tedavide son tercihler arasında yer alsa da pek çok durumda bir zorunluluk olarak karşımıza çıkarabilir. Başka tedavi yöntemleri uygulanamadığı zaman veya dişin varlığı ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunda en iyi seçenek diş çekimi olur.
Diş çekimi gerektiren durumlar şöyle sıralanabilir:
Dolgu, kanal tedavisi gibi yöntemlerle tedavi edilemeyen dişler
Dişteki çürük diş köküne kadar ulaşan dişler
Çeşitli sebepler sonucu kırılmış olan dişler
Sallanan ama zamanında düşmeyen süt dişler
Diş eti ve kemik yapısı zayıfladığı için sallanan dişler
Zamanında olması gerektiği şekilde çıkmayan 20’lik diş
Ortodonti sorunlarına neden olan çene yapısını bozan dişler
Olması gerektiği gibi çıkmayan gömülü kalan dişler
Ağız içinde kist veya tümör oluşumuna neden olan dişler
Diş eti hastalığı sonucu dişi destekleyen çevre dokularda gözlenen kayıplar ileri boyutlardaysa.
Diş çekimi nasıl yapılır?
Diş çekimi işleminden önce çekim yapılacak bölgeye lokal anestezi uygulanarak ağrı hissedilmesinin önüne geçilir. Daha sonra lokal anestezinin sağladığı uyuşukluk kontrol edilir. Yeterli uyuşukluk sağlandıysa çekim işlemi gerçekleştirilir.
Diş çekimi ne kadar sürer?
Diş çekimi işleminin süresi dişin kemikle olan ilişkisi, dişin kök sayısı ve dişin komşu dişlerle olan pozisyonu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle diş çekimi işlemi için net bir süre vermek mümkün olmasa da ortalama 20 dakika olarak belirlenebilir. Daha komplike olan durumlarda sürenin uzayabileceği unutulmamalıdır.
Diş çekimi sonrası iyileşme sürecinde nelere dikkat edilmelidir?
-Diş çekimi sonrası bölgeye yerleştirilen tamponla 30 dakika süreyle basınç uygulanmalı ve sürenin sonunda çıkartılmalıdır. Tampon uygulaması, kanamayı durdurarak pıhtı oluşmasınıve zamanla bölgenin kemik ile dolmasını sağlayacaktır. Bu nedenle tampon uygulama aşamasına dikkat edilmezse yara iyileşmesi bozularak ağrılı bir sürece sebep olabilir.
-Dişlerdeki uyuşukluk hissi geçene kadar bir şey yenmemelidir. Uyuşukluk hissi geçtikten sonra çok sıcak, çok soğuk, asitli, baharatlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Diş çekiminden sonraki birkaç gün yumuşak gıdalarla beslenilmelidir.
-Diş çekimini takip eden üç gün boyunca sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
-Diş çekimi komplikasyonlu olduğunda çekimi takip eden 8 saat boyunca 5-10 dakika aralıklarla dışardan soğuk uygulaması yapılabilir.
-Diş çekimi sonrası çekim bölgesine dille veya herhangi bir aletle dokunulmamalıdır. Bu şekilde bölgedeki pıhtı oluşumu bozularak iyileşmenin gecikmesine veya bölgenin enfekte olmasına sebep olunabilir.
-Diş çekiminden sonra ağrı oluşması beklenebilir. Ancak ağrı kesici kullanımı ile geçmeyen, gece uykudan uyandıran ağrılar mevcut ise çekim bölgesi enfekte olmuş veya pıhtı yerinden kopmuş olabilir. Bu durumda hekime başvurulması önerilmektedir.