Çıkık Belirtileri
Çıkık problemi ile doktora başvuran hasta sayısı oldukça fazladır. Çıkık tıp diliyle ifade edilecek olursa, eklemlerin ayrılması durumudur diyebiliriz. Bu tür durumlarda eklem hareket edemez ve aşırı ağrılar hissedilir. En fazla çıkığın olduğu eklem bölgeleri omuz, parmak, dirsek, diz kalçadır diyebiliriz. Çıkık olduğunu düşündüğümüz durumlarda bilinçsiz tedaviler uygulamadan uzman bir destek almalısınız. Doğru bir tedavi yönteminden sonra 2-3 haftalık bir dinlenme ile çıkılar normale dönmektedir. Ama çıkık olan bazı eklemlerin sonrasında da çıkık olma ihtimali yüksek olmaktadır örneğin omuzda yaşanan bir çıkık vakasından sonra bu kişinin omzunda çıkık olma ihtimali daha yüksek olmaktadır.
Çıkık Vakaları Neden Yaşanır?
Yapılan spor çıkık oluşmasında en çok rastlanan nedendir. Örneğin futbol, kayak, jimnastik voleybol tarzı düşme riski çok fazla olan sporlar esnasında çıkma vakalarına çok fazla rastlanmaktadır. Bunun dışında kontrolsüz bir düşüş sonucu da çıkık oluşmasına neden olabilmektedir. Hızlıca gittiğiniz bisiklet ya da motosikletten düştüğünüzde çıkık olma riski çok fazla olacaktır. Çıkığa neden olabilen en yaygın risklere değinecek olursak şöyle bir açıklama yapabiliriz.
Düşüşler: Üzerine düştüğünüz bacakta ya da kolda çıkık olma ihtimali çok yüksek olacaktır.
Genetiklik: Bazı kişilerin yapı olarak çıkık yaşama ihtimali daha yüksek olabilir. Bu tür hastalarda basit vakalar bile çıkıkla sonuçlanabilir.
Egzersiz Ve Spor: Sert darbelerin yaşandığı, düşme vakalarının çok fazla olduğu spor aktiviteleri çıkı vakasının yaşanmasında en etkili risk faktörüdür.
Çıkık Olduğunu Nasıl Anlarız?
1) Çıkık yaşanan bölgede gözle görülür derecede belli olan deformeler
2) Çıkık yaşanan bölgede meydana gelen şişlik ve kızarıklıklar.
3) Çıkık yaşanan bölgede uzun süre hissedilen ağrılar.
4) Çıkık yaşanan bölgede hareket kısıtlılığının yaşanıyor olması gibi durumlar çıkığın en belirgin işaretleridir.
Çıkık Tedavisi
Çıkık derecesine göre farklı tedavi şekilleri ile tedavi edilebilmektedir. En ciddi çıkık vakaları ameliyat gibi tedavi yöntemleri gerektirebilir ama genellikle ameliyata gerek kalmadan çıkıklar farklı yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Bunları sıralayacak olursak ameliyat, immobilize, azaltıcı, ve rehabilitasyon gibi tedavi yöntemleri karşımıza çıkmaktadır. Hangi tedavi yönteminin uygulanması gerektiğine bir ortopedi uzmanı karar vermelidir.