Bize Ulaşın
Pazartesi-Cuma: 09:00 - 18:00 Cumartesi: 09:00 - 13:00
Randevu Alabilirsiniz

Bronşit Belirtileri

Bronşit Belirtileri

Akciğerlerimize hava bronş tüpleri ile ulaşır. Eğer bu bronş tüplerinin iç yüzeyinin zarı iltihaplanırsa bronşit hastalığı meydana gelir.

Bronşit iki farklı şekilde karşımıza çıkar. Birincisi akut bronşit ve ikincisi ise kronik bronşittir.

Akut bronşit çoğunlukla grip, kızamık, boğmaca ya da tifo benzeri rahatsızlıklar esnasında ortaya çıkar.

Kronik bronşit ise daha riskli bir iltihaplanma olayıdır ve kesinlikle tedavisi geciktirilmemelidir. Bronşitten dolayı yaşanan öksürük bazen kuru öksürük şeklindedir ama genelde balgamlı bir öksürüktür.

Balgamın rengi genelde şeffaftır ama bazen de sarımsı, gri ya da yeşilimsi bir renkte olabilir ve bu durum bakteriyel bir enfeksiyonun belirtisidir.

Akut Bronşitin Belirtileri

– Çok uzun süre devam eden kuru öksürük.
– Nefes alıp verirken hırıltıların yaşanması ya da nefes alıp vermede yaşanan zorluk
– Şeffaf renkte görülen balgamlı öksürük akut bronşitin farklı bir belirtisidir. Bu renk bazen sarı ya da yeşilimsi olurken bazen de kanlı bir şekilde görülür.
– Halsizlik, ateşlenme ve ürperme de diğer akut bronşit belirtileridir.

Kronik Bronşit Belirtileri

Akut bronşit belirtilerine ilaveten kronik bronşitte çok uzun süren öksürük krizleri yaşanır. Bu öksürük minimum 3 ay sürer bazen daha fazla da sürebilir. Öksürüğün artış göstermesi kış aylarında, nemli havada ve sabahları daha fazladır.

Bronşitte Ne Gibi Durumlarda Doktora Gitmek Gerekir?

  • 3 hafta boyunca kesintisiz öksürüyorsanız ve bu öksürük geceleri uykunuzda size problem yaratıyorsa
  • Hafifte olsa ateşiniz 5-6 gündür hiç geçmiyorsa ve 38 ve daha üzeri bir ateşlenme yaşıyorsanız
  • Aşırı balgamlı bir öksürük varsa ve bu balgamın rengi yeşilse ya da kanlıysa
  • Nefes alıp verirken hırıltılar yaşıyorsanız mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

Bronşit Tedavisi

Kronik bronşit genelde bir komplikasyona sebebiyet vermeden iyileşme gösterir. Bronşit tedavisi hastadan hastaya değişiklik göstermektedir çünkü tedavi yapılan muayene sonucunda saptanan bulgulara göre yapılır. Eğer hasta sigara kullanıyorsa sigara içmeyi bırakmalı eğer bırakamıyorsa bile en azından bir müddet ara vermelidir. Bronşit tedavisinde süre hastalığın şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir ve bir hafta ile 2 hafta arasında bir iyileşme süreci yaşanır. Öncelerden akut bronşitin tedavisi amacıyla kullanılan antibiyotikler artık kullanılmamaktadır çünkü bakteriler antibiyotiklere karşı dirençli hale geliyor. Doktorunuz antibiyotik tedavisini sadece gerekli görürse uygular bu gereklilik kronik bir şekilde akciğer sorunu yaşayan hastalar için geçerlidir. Şiddetli öksürükleriniz için yine doktorunuzun tavsiyesi üzerine alabileceğiniz öksürük şuruplarını kullanabilirsiniz. Ve kesinlikle bol bol su içmelisiniz. Bu balgamdaki yoğunluğu azaltacaktır.

Görüldüğü gibi bronşit hastalığı bir tıbbi yardım isteyen bir durumdur ve asla ihmal edilmemelidir. Bu konuda Galata Tıp Merkezimizde deneyimli uzmanlarımızdan yardım ve destek alarak doğru bir tedavi yöntemi uygulayabilirsiniz.

Canlı Destek / Live Support