Başparmak Çıkıntısı
Başparmak çıkıntısı ayak başparmağında oluşan şekil bozukluğudur ve bu duruma Halluks Valgus da denilmektedir. En fazla kadınlarda rastlanan başparmak çıkıntısı genelde düztaban olmaktan kaynaklanırken bu farklı birçok nedenden de kaynaklanıyor olabilir. Bunlara örnek olarak sayabileceklerimiz arasında genetik yapı, düztaban olmak, ayağa uygun ayakkabının giyilmemesi ya da çok yüksek kavisli bir basış şekli gibi nedenler başparmak çıkıntısının oluşmasında etkili faktörlerdir.
Başparmak Çıkıntısı İçin Nasıl Bir Tedavi Yöntemi Uygulanır?
Başparmak çıkıntısının oluşmamasını sağlayan veya oluştuktan sonra çıkıntının ilerlemesini durduran ortopedik bir alet yoktur. Var olan ortopedik aletler hastaların yaşadığı ağrılı durumların sonlandırılması ve başparmak çıkıntısının daha fazla ilerlemesini mümkün olduğunca yavaşlatabilmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu amaçla kullanılan ortopedik aletler arasında gece makarası, başparmak çıkıntısı gece aleti, başparmak çıkıntısı gece aleti, parmak arası silikon, şahsa hususi tabanlıklar vardır. Yukarda da değindiğimiz gibi bu aletler başparmak çıkıntısını tedavi etme amaçlı değildir.
Tedavinin tek yolu cerrahi işlemlerdir. Yalnız cerrahi işlemlerle tedavi edilmeye karar verilmeden önce dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta vardır. Bunlardan birincisi ayakların ağrılı olup olmadığıdır eğer hastanın ayağında ağrı yoksa ameliyat yapılmamalıdır. Hastanın ayağında hissettiği ağrı başparmağın fonksiyonunda yaşanacak bozuklukların göstergesi olarak bilinir. Bir diğer önemli nokta ise bu ameliyatın ne amaçla yapıldığıdır. Bazen bu çıkıntının tıraşlama yöntemi olduğu düşünülür ama bu ortada fazlalık oluşturan bir kemik yoktur. Durum tarak kemiğinin dışarı yönünde dönmesidir. Ameliyat sırasında dışa doğru dönmüş kemik doğru yöne döndürülür.
Başparmak Çıkıntısında Ameliyattan Sonraki Süreç Nasıl Geçer?
Başparmak çıkıntısı ameliyatı sonrasında geçirilecek süreç hakkında hekiminiz ile mutlaka konuşulup bilgilenmeniz gerekir. Bu iyileşme süreci ameliyatın tekniğinin nasıl olduğuna bağlı olarak farklılıklar gösterir. Ameliyat tarzı nasıl olursa olsun bütün hastaların ameliyat sonrasında uyması gereken kural istirahattır. Bunun dışında ayakkabı tercihi yalnızca spor ayakkabı yönünde olmalı ve tam iyileşme gerçekleşmeden diğer ayakkabı türleri tercih edilmemelidir. İyileşme sürecinde 2 hafta sonra ayağınız normal yapısına kavuşmuş olur ama iyileşmenin tam anlamıyla gerçekleşmesi için ortalama 6 ay kadar bir zaman diliminin geçmesi gerekebilir.