Bağırsak Kurdu Belirtileri
Parazit bir canlı olan ve beyaz renkteki bağırsak kurtları genelde ince ve kalın bağırsağımızda bulunur ama bağırsak kurdu oluşumu çok fazla ise kalın bağırsaktan mesaneye doğru hareket ederler. Bu tür canlıların üremesi yumurtlama yoluyla gerçekleşmektedir. İnsanlara bulaşma şekli ise yumurtalarının bir yolla vücudumuza girmesi ile olur. Ülkemizde en fazla karşılaşılan parazit şekli kıl kurdu şeklindedir. Çok ince ve ortalama 2-3 cm. boyunda olurlar.
Bulaşma Şekli
Hijyen olmayan ortamlarda işlenen etlerde mutlaka tenya oluşumu vardır. Hijyen konusunda yetersiz bulunduğu için bu yüzden ülkemizde etli çiğ köfte satışı da yasaklanmıştır. Ayrıca kirli sularda da mevcut olan parazitler bu sularla yıkanan meyve sebzelere de bulaşıp ağız yoluyla vücudumuza giriş yapabilir. Bu yüzden sebze meyveleri yıkarken suyun temiz olduğuna dikkat etmeli ve sebzeleri yıkamadan önce ellerimizi de temiz su ile yıkamalıyız. Hatta mümkünse sebzeleri yıkamadan önce sirkeli suda bir müddet bekletmeliyiz. Havadan bile bulaşabilen kıl kurdu toprak ve hayvan dışkısından da bulaşabilmektedir. Bağırsağında parazit bulunan bir kişinin yanında yaşayan başka birine de bulaşma riski çok yüksek olacaktır. Temizlik hakkında çok dikkatli olamadıkları için en çok risk çocuklar üzerindedir diyebiliriz.
Bağırsağımızda Parazit Olduğunu Nasıl Anlarız?
Bağırsak kurdu çeşitli şekillerdedir ve belirtileri de türlerine göre değişiklik göstermektedir. Nadiren de olsa bazı durumlarda hiçbir belirti göstermeyebilirler. Genel olarak görülen belirtiler ise aşağıdaki gibidir.
– Tuhaf karın ağrısı
– Çok sık ishal olmak ya da kabızlık yaşamak
– Sebepsiz huzursuzluklar
– Makatta kaşıntı hissi
– Mide bulanması
– Beslenmede görülen bozukluklar (aşırı acıkma ya da hiç iştahın olmaması)
– Kansızlık ve vitaminsizlik
– Güçsüzlük
– Uyurken diş gıcırdaması ve ağızdan salya akıntısının olması
Tedavi Şekli Nasıl Uygulanmaktadır?
Tedavi şekli ilk etapta ilaçla yapılmaktadır. Şurup şeklinde olan ilaç iki doz şeklinde alınır. İlk doz ile ikinci doz arasında 15 günlük bir zaman bırakılır. Yalnız ilaçla tedavi şeklinde bazı noktalara dikkat edilmezse ilaç tedavisinden sonuç alınamayabilir. İlaç bağırsak içinizde olan paraziti yok eder ama elinize, tırnağınıza ya da vücudunuzun herhangi bir yerine bulaşmış olan parazitleri yok etmez. Bunun için genel bir hijyen koşulu sağlamalısınız. Özellikle yaşadığınız ortamın her alanı çok iyi temizlenmeli ve temizlikte antiseptik ya da çamaşır suyu kullanmalısınız. İlacı sadece parazit bulunduğu teşhisi konulan kişi değil bütün aile kullanmalıdır. Çünkü o bireyden diğer bireylere de bulaşmış olma ihtimali çok yüksektir. Eğer bütün uğraşlara rağmen hasta parazitten kurtulamamış ise ve durumu artık acil bir hale geldiyse ameliyat ile tedavi yöntemine başvurulur. Genel anestezi uygulanarak yapılan ameliyat sırasında cerrah karın bölgesinde açtığı kesikten ince bağırsağa ulaşarak uç kısmında bir delik açar ve buradan parazitleri temizler ve kesikleri kendi kendine eriyen bir ameliyat ipliği ile tekrar diker ve gerekli görüldüğü sürece pansuman uygulanır.