Amalgam Dolgu
Öncelikle amalgam dolgunun ne olduğunu öğrenmekte fayda vardır. Amalgam dolgu yani bir diğer adıyla gümüş dolgu gümüş, kalay ve bakırın cıvayla karışımından meydana getirilen bir dolgu türüdür. Bu karışımda cıvanın oluşturduğu oran yaklaşık % 45 ile %50 arsındadır. Cıva oluşturulan bu metal karışımında metallerin birbirlerine tutunmasını sağlar ve sağlam bir dolgu malzemesi oluşturur. Uzun yıllardır diş hekimlerinin diş dolgusunda başvurduğu bir yöntem olan amalgam dolgu ile çürümüş olan dişlere dolgu yapılarak diş kaybının önüne geçilmiş olunur.
Amalgam Dolguda Kullanılan Cıvanın Zararı Var Mıdır?
Amalgam dolguda kullanılan cıvanın zehirli olmadığı ve diğer metaller ile birleştirildiği zaman kimyasal yapısının değişip zararsız bir yapıya dönüştüğü yapılan çalışmalar ile tespit esilmiştir. Bazı hastalıkların sebebini amalgam dolguya bağlayan hastalar amalgam dolgularını söktürmek istemektedir ama bugüne kadar bu konuda kanıtlanmış bir bilimsel bulgu yoktur. Yani amalgam dolgunun sebep olduğu düşünülen rahatsızlıkların kaynağının amalgam dolgu olduğu ispatlanmış bir bulgu değildir.
Amalgam Dolguyu Diş Hekimleri Neden Tercih Eder?
Amalgam dolgunun diğer dolgulara göre daha dayanıklı olması, zararsız olması ve daha ekonomik olması tercih edilme nedenleri arasında yer almaktadır. Araştırmalara gör bir yılda milyarlarca kişi amalgam dolgu yaptırmaktadır. Amalgam dolgu diğer dolgu malzemelerine göre daha kısa sürede ve daha kolay bir şekilde uygulanmaktadır. Örneğin porselen, altın ya da beyaz dolgu amalgam dolguya kıyasla daha çok maliyet ister ve zaman olarak da daha uzun bir süreç gerektirir. Uygulama hassasiyeti diğer dolgu malzemelerine göre daha az olan amalgam dolgu altın hariç diğer dolgu malzemelerine göre daha sağlam yapıdadır. Amalgam dolguyu yaptırmak isteyenlerin göz önünde bulundurması gereken tek önemli nokta cıvaya karşı herhangi bir alerjisinin olup olmadığıdır. Yaptıracağı testler sonucunda cıvaya karşı bir alerjik durum ortaya çıkarsa hastanın amalgam dolgu yaptırması önerilemez. Amalgam dolgu yaptıran kişilere tavsiyemiz eğer çok gerekli bir durum yoksa dolgunuzu söktürmeyin çünkü bu diş yapınıza zarar verebilir.
Amalgam Dolgudan Sonra Uyulması Gerekenler
Dolgu yapıldıktan sonra 1-2 saat o bölge kullanılmamalı ve bir gün boyunca o bölgeyle beslenmemelidir. İşlemden sonra yaşanması ihtimal olan diş hassasiyetinden dolayı çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemelidir. Dolgu işleminden 24 saat sonra polisaj işlemi ihmal edilmemelidir bu işlem ile amalgam dolgunun metalik özellikleri iyileştirilir ve dolgunun kullanıldıktan sonraki durumu kontrol edilmiş olunur.