Bize Ulaşın
Pazartesi-Cuma: 09:00 - 18:00 Cumartesi: 09:00 - 13:00
Randevu Alabilirsiniz

Ağız Kuruluğu Tedavisi

Ağız Kuruluğu Tedavisi

Birçok hastalığın bedenimize giriş yolu ağızdan olmaktadır. Ağız kuruluğunun bu hastalıkların bedenimize girmesi açısından etkisi çok büyüktür. Çünkü ağız kuruluğu yaşayan kişilerde tükürük çok az olduğu için bu hastalıklardan korunmak daha zor olacaktır. Anti bakteriyel ve fizyolojik etkisi olan tükürüğümüz çoğu hastalıkları önlemekte oldukça etkilidir. Bu etkisinin yanı sıra ağız ve diş sağlığı açısından da önemli bir etkiye sahiptir. Tükürüğümüz yeteri kadar salgılanmadığı zaman mikroorganizmalara üreyecek bir ortam oluşacaktır.

Ağız kuruluğu sorununa bir çözüm bulunmaz ise birçok sağlık problemi yaşanma riskiyle karşılaşılabilir. En yaygın yaşanan sağlık problemi ise dişeti iltihaplanmasıdır. Tedavi amaçlı kullanılan bazı tıbbi ilaçların kullanılması sonucunda veya kemoterapi tedavisi sonucunda ortaya çıkabilecek ağız kuruluğunun sebep olduğu olumsuz durumlar arasında ağzın kokması, konuşurken zorlanma, protez kullananların yaşadığı sıkıntı, tat alma duyusundaki bozulma, ağız kenarı çatlamaları gibi durumlar yer almaktadır.

Ağız Kuruluğunun Sebepleri

Biyolojik Yaşlanma: Yaşlanma ağız kuruluğuna sebep olabilecek bir faktördür ama asıl sebep yaşın ilerlemesi ile meydana gelen bazı değişikliklerin oluşmasıdır. Örneğin menopoz dönemine giren bir kadının hormon dengesi değişir ve ağız kuruluğuna neden olur.

Çiğnemedeki Azalma:  Eğer beslenmeniz çoğunlukla sert olmayan ya da çorba gibi sıvı ağırlıklı gıdalardan oluşursa bu zamanla çiğnemede yaşanan azlığa neden olacaktır ve böylece tükürük salgılanması yavaşlayıp ağız kuruluğu meydana gelecektir.

Ağız Kuruluğunun Belirtileri

1) Kuru gıdalar tüketirken yaşanan zorluk

2) Konuşurken yaşanan zorluk

3) Çok sık susamak

4) Protez kullananların yaşadığı zorluk

5) Ağız içi yaraları (aft)

6) Burun ve boğaz kuruluğu

7) Tat duyusundaki bozukluk

8) Aşırı ağız kokuları

Ağız Kuruluğu Nasıl Giderilir?

1) Kısa aralıklarla su tüketmeli ve uyurken yanınızda su ya da sıvı bulundurmalısınız.

2) Her fırsatta sakız çiğnenmeli (şekersiz)

3) Sigara, alkol ve şekerli gıdalar tüketilmemelidir.

4) Bulunduğunuz ortamın nem dengesi düzenlenmeli.

5) Gerek görüldüğünde tükürük tabletleri alınmalı.

6) Bol miktarda C vitamini alınmalı.

7) Ağız ve diş temizliğinde kullandığınız ürünlerin içeriğinde alkol ve sodyum lauryl sülfat olmamasına dikkat ediniz.

Canlı Destek / Live Support