
Gömülü 20’lik Diş Nedir?
20 yaş dişi olarak da bilinen 20 lik dişler dışında tüm kalıcı dişler genellikle çocukluk döneminde tamamlanır. Ağızda toplam 4 adet bulunan 20 lik dişler ise yetişkinlik döneminde tamamlanmak üzere çıkmaya başlar. Çene yapısına veya dişin büyüklüğüne göre 20 lik diş, bazı bireylerde kolaylıkla çıkarken bazı bireylerde uzun vadede çıkar. Bazı kişilerde ise dişin tamamı veya bir kısmı çenede gömülü kalır. Bunun birçok sebebi olabilir. 20 lik dişin gömülü kaldığı durumlarda aşağıdaki sorular ortaya çıkabilir:
Çene yapısının olumsuz etkilenmesi
Diğer dişlerde şekil bozuklukları ve çürüme riski
20 lik dişlerin düzenli olarak apse yapması (diş kökleri ve diş etinde iltihaplanma)
Ağız kokusu
Baş ağrısı
Lenf bezi şişmesi
Diş eti hassasiyeti
Diş ağrısı
Baş ağrısı
Gömülü Yirmi Yaş Dişi Çekimi Nasıl Yapılır?
Gömülü diş bölgesine lokal olarak anestezi uygulanır.
Operasyondan önce alınan röntgen ve üç boyutlu tomografi rehberliğinde çekime başlanır.
İlk olarak çekim bölgesindeki diş eti kaldırılır, dişin çıkarılmasına olanak sağlamak için o bölgeden kemik kaldırılır ve çekim yapılır.
Bazı durumlarda dişin tek parça halinde çıkması için kaldırılacak kemik çok fazla olacağı için; gömülü diş iki ya da üç parçaya bölünerek çıkarılır.
Dişin pozisyonu, sinire yakınlığı, kök sayısı gibi faktörler çekim işleminin süresini etkilemektedir.
Çekim sonrası diş eti iyileştirmeyi hızlandırmak ve enfeksiyon riskini azaltmak için dikilir. Yumuşak doku iyileşmesi yaklaşık 7 gün içinde tamamlanmış olur ve dikişler alınır.
Hekimin önerilerine bu süre zarfında uyulması ile rahat atlatılabilecek bir süreçtir.
Reçete edilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı, ağız hijyen ve bakımına çok özen gösterilmelidir. Gömülü olmayan yirmi yaş dişlerinde genellikle bu senaryoya göre daha kolaydır. Sonrasında ilaç kullanımı gerekmeyebilir.
Gömülü 20 Yaş Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yirmilik diş çekimi yapıldıktan sonra bölgeye bir tampon konulacaktır. Bu tamponun yaklaşık 1 saat boyunca sıkıca ısırılması ve çıkarılmaması gerekir. Tamponun çıkardıktan sonra kesinlikle atmanız, bir daha kanama olmasında ise, yeni tampon yapılarak o bölgeye yerleştirilmeniz gerekir.
Ameliyat sonrasında size bir buz verilecek ve bu buzun ameliyat yapılan bölgeye dıştan 10’ar dakikalık periyotlar halinde uygulanması gerektiği söylenecektir. Ameliyat bölgesindeki ağrıyı yüksek oranda azaltan buz, doğrudan yüze uygulanmamalı, yüz ile arasına peçete gibi bir malzeme koyarak katman oluşturulmalıdır.
Ameliyat bölgesinin temiz tutulması gerekir ve bu sayede enfeksiyon kapması önlenmiş olur.
Ameliyat gerçekleştikten sonraki 24 saat boyunca çok ve soğuk şeyler tüketilmemelidir. Buna ek olarak yine ilk 24 saat boyunca sigara ve alkol tüketilmesi de doğru değildir. Bölgedeki kan akışını hızlandırdığı için kanama olmasına neden olacaktır.
İlk 2 saat boyunca kesinlikle yiyecek ve içecek tüketilmemeli, 2 saatten sonra ise ılık yiyecek ve içecek tüketilmesi tercih edilmelidir.
Yirmilik diş çekiminden sonra birkaç gün boyunca sert gıdalar tüketilmemelidir.
Ameliyat bölgesi iyileşene kadar ağzı çalkalamak doğru olmayacaktır. Çünkü; bu durum ameliyat bölgesindeki pıhtıyı kopartıp kanamaya veya ağrıya neden olabilir.
Diş çekimi gerçekleşen bölgeye elle ya da başka bir aletle temas edilmemesi gerekir. Diş çekimi olduktan 24 saat sonrasında ağız bakım işlemlerinize aynı şekilde devam edin. Fakat yara iyileşene kadar bir süre boyunca o bölgeye dikkat ederek fırçalama yapmanız önerilir.